Baggrund for filmen Trafficker

I 2006 instruerede Anja Dalhoff dokumentarfilmen ”Når Månen er sort”, hvor hun i en 2-årig periode filmede nigerianske, handlede kvinder, der arbejdede som prostituerede i Europa. En dokumentarfilm som efterfølgende blev vist på TV2, CNN og broad-castet i mere end 100 forskellige lande. Filmen er også internationalt brugt til foredrag, undervisning og konferencer. I Danmark har filmen været vist til 12.000 efterskoleelever i forbindelse med undervisning i globale forhold, menneskehandel og menneskerettigheder.

En af de kvinder Anja Dalhoff filmede i 2005 og 2006 var Patience fra Nigeria, der blev filmet i forbindelse med ”Når månen er sort”. Hun arbejdede dengang på et bordel i Kolding efter at have tilbragt 4 år som prostitueret i Italien. Optagelserne med Patience blev aldrig brugt i ”Når Månen er sort”, men på grund af hendes unikke historie og deres kontinuerlige kontakt, indvilgede Patience i at medvirke i projektet ”Trafficker”. Det helt særlige ved Patiences historie er, at hun selv blev ”Madam” (menneskehandler) efter, at have været offer for kvindehandel og betalt sin gæld til bagmændene. Hendes historie er typisk for den afrikanske menneskehandel, men det er aldrig set, at en kvinde, der selv har oplevet både at være offer og bagmand, stå frem og fortælle sin historie. En stor del af det afrikanske bagmandsnetværk, består ofte af små grupper af kvinder, der tidligere har været handlede og derfor også kender systemet indefra. På den måde er Patiences historie typisk for hvordan en trafficker starter med at handle kvinder.

”Trafficker” kommer tæt på to Madams (kvinder som er bagmænd). Det er Patience og hendes samarbejdspartner Rosie som er villige til at fortælle deres historier. For første gang på dokumentarfilm, kan vi komme bagom kvindehandlens mørke skyggeside og få et indblik i, hvordan denne form for kyniske udnyttelse af fattige og sårbare kvinder, har spredt sig som en epidemi på tværs af landegrænser. Udover de to Madams medvirker forskellige ofre for kvindehandel fra Nigeria og fra Kenya. Kvinder, som på den anden side, fortæller om emner der knytter sig til definitionen af menneskehandel. Emner som baggrund, transport, vold, kontrol og udnyttelse.