I dokumentarfilmen “Sårbare Sjæle” følger vi bl.a. Cecilie og Jonas i deres hverdag. Vi får et indblik i de uforskyldte konsekvenser, som børn og unge med alkoholskade lever med. Filmen er med et at bringe fokus på den hyppigste årsag til medfødt retardering i den vestlige verden. Skaden skyldes indtag af alkohol eller stoffer under graviditeten.

Dokumentarfilmen ”Sårbare Sjæle” følger op på filmen ”En Skæv Start” og ”Cecilies Verden”. De to film fulgte barndomsårene i den lille grønlandske pige Cecilies liv. Fra hun blev født med føtalt alkoholsyndrom (FAS) med hårde abstinenser og til hendes skolestart som 7-årig.

Føtalt alkoholsyndrom er den hyppigste årsag til medfødt retardering i den vestlige verden. Skaden skyldes indtag af alkohol eller stoffer under graviditeten.

Udover de psykiske, ”mere usynlige” problemstillinger kan børn med FAS også fødes med fysiske defekter såsom hjerteproblemer, nyreproblemer, anderledes struktur i hjernen, syns og høreproblemer, og usædvanlige ansigtstræk. De karakteriseres ved at have lavtsiddende ører, tynd overlæbe, kort næse, ingen spalte imellem næse og mund og et lille hoved.

Børn med FAS er født uden filter overfor sanseindtryk f.eks. kan lyde, der for normale mennesker ikke er noget problem, påvirke folk med FAS meget kraftigt og give angst og ubehag. De er ekstremt sårbare og sarte. En amerikansk undersøgelse fra år 2000 foretaget af Anne Streissguth (Dr. i psykiatri) viser, at der blandt folk med FAS, er hyppige forekomster af afbrudte skoleforløb, problemer med seksualitet og upassende adfærd, problemer med stoffer og alkohol samt en selvmordsrate på 25%.

Du kan købe rettighed til at se/vise filmen her.